top of page
  • Foto del escritorAula Repàs Escolar

Dedicar l'estiu a tasques de voluntariat i tasques solidàries


​​Res millor per a formar-se com a persona que fer descobrir als nostres joves tots els valors de les tasques de voluntariat i les tasques amb objectius solidaris.

En la societat actual, sacsejada per tantes convulsions socials i polítiques, es fa més necessari que mai que el jovent sigui conscient de la necessitat de col·laborar i treballar per al bé comú.

En aquest article fem un recull d'opcions de voluntariat i - per què no? - us passem informació per aprofitar aquest estiu com a moment per iniciar els nostres fills i filles a créixer a través de la seva aportació solidària.

Participar com a voluntari

El ventall de possibilitats de participació és molt ampli. En general, podem classificar el voluntariat en cinc grans àmbits, dins dels quals és possible de fer activitats molt diferent, tant a Catalunya com a l'estranger:

Voluntariat social: Destinat a afavorir la integració i la millora de la qualitat de vida de persones i col·lectius amb dificultats: gent amb discapacitat, sense sostre, amb malalties, immigrants, gent gran, jovent amb risc social, persones internes a presó, amb drogodependència, etc.

Voluntariat ambiental: Té per objectiu protegir i defensar la natura i el medi i sensibilitzar sobre els problemes que els afecten. Pots participar en entitats ecologistes, grups d'educació ambiental, voluntaris forestals, protectores d'animals, etc.

Voluntariat de cooperació internacional: Col·laboració amb organitzacions que porten a terme accions a favor d'alguns altres països, especialment del Sud: projectes de cooperació, camps de treball, crides d'emergència, educació per al desenvolupament, agermanaments, etc. Les intervencions es poden fer tant a Catalunya com a l'estranger.

Voluntariat comunitari: Inclou un conjunt molt divers d'accions i organitzacions que promouen la participació i la vida associativa: associacions veïnals, centres d'educació en el lleure, ateneus, associacions esportives, etc.

Voluntariat cultural: Hi ha un gran nombre d'entitats que treballen en tasques com ara la dinamització de la cultura popular i tradicional, la producció artística i la defensa i la recuperació del patrimoni cultural. Arxius històrics, associacions de teatre, dansa, música i cinema, orfeons i agrupacions sardanistes en són exemples.

Els darrers anys han sorgit noves formes de voluntariat, com l'anomenat voluntariat virtual o en línia, per a col·laborar a distància mitjançant un ordinador per fer tasques com traduccions, disseny de material de difusió i pàgines, web, redacció de textos, assessorament, etc. Aquesta modalitat facilita la feina, tant amb entitats de la teva mateixa localitat com amb organitzacions de la resta del món.

Participar: per què, com i on?

La participació va lligada a un seguit de valors, com ara el compromís, la solidaritat, la cooperació o la pràctica democràtica. És un procés bàsic per a la transformació de la societat en el qual tu també pots prendre-hi part.

Hi ha uns quants espais de participació i formes d'implicar-se socialment. Entre els primers hi ha les entitats juvenils, les xarxes d'estudiants (tant de secundària com universitàries), els moviments de veïnals, les joventuts polítiques i sindicals o els bancs del temps.

Les formes de col·laborar també són molt variades: voluntariat (tant presencial com virtual), col·laboracions econòmiques, suport a campanyes i accions solidàries (d'emergència, esporàdiques, accions per internet, etc.), cooperació amb els anomenats països del sud o intercanvis culturals.

Camp de solidaritat a l'estiu

Si estàs pensant en viure unes vacances d’estiu diferents, ajudant els altres a diversos països d’arreu del món, ja pots assistir a les xerrades informatives que han programat les entitats que organitzen les estades.

Setem, Servei Civil Internacional, Tarannà, Associació Catalana per la Pau, Cocat o CC ONG són algunes de les entitats i ONG que organitzen aquests viatges.

Tota la informació per als camps de solidaritat a: https://goo.gl/He7b43

Més informació a: https://goo.gl/tfxORd


26 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page