top of page
  • REC! Cardedeu

Nikola Tesla: l'origen d'AC/DC?


Nikola Tesla (en serbi: Никола Тесла) va ser un enginyer elèctric serbo-estatunidenc. Nascut el 10 de juliol de 1856 a Smiljan (actual Croàcia), es va educar a Graz, on va estudiar enginyeria elèctrica. L'any 1881 es traslladà a Budapest per treballar en una companyia de telègrafs nord-americana. L'any següent es mudà a París per treballar en una de les companyies d'Edison, on va realitzar la seva major aportació: la teoria del corrent altern en electricitat, la qual cosa li va permetre idear el primer motor d'inducció el 1882.

Malgrat els contratemps professionals i socials a què va haver de fer front al llarg de tota la seva vida, Nikola Tesla no va deixar que res l'impedís de continuar investigant i, d'aquesta manera, va fer de la seva virtut un treball. Tot i que no tenia els diners ni la fama com a rerefons de les seves troballes, aquella li va arribar després de registrar entre 700 i 800 patents amb el seu nom, entre les quals hi havia la ràdio. Així doncs, finalment va ser reconegut com un dels més prolífics inventors del segle XIX-XX, de tal manera que, el 1915, el seu esforç es va veure recompensat amb el premi Nobel de Física, encara que el va haver de compartir amb Edison, un altre gran inventor coetani de Tesla i amb el qual va tenir algun o altre frec a frec. Molts creuen que Tesla no va arribar a acceptar aquest reconeixement, ni els $20.000 que aquest proporcionava, i d'altres que finalment no fou el llorejat. En tot cas, per culpa dels seus principis va viure els darrers anys de la seva vida en una pobresa considerable.

La Guerra dels Corrents

És molt coneguda la seva enemistat amb Thomas Edison.

Mentre Tesla treballava amb el corrent altern (AC alternate current) Thomas Alva Edison era una súper estrella que utilitzava el corrent continu (DC direct current) per als seus generadors.

Després de treballar diversos mesos millorant els dissenys dels generadors de corrent continu, i mentre li brindava diverses patents que Edison registrava com pròpies, aquest es va negar a pagar-li els 50.000 dòlars que li havia promès si tenia èxit (i usant les millores gratis), adduint que es va tractar d'una "broma americana", i fins i tot es va negar a apujar-li el sou a 25 dòlars a la setmana.

Aquesta Guerra dels Corrents va acabar als tribunals i al final Tesla amb el seu AC (corrent altern) juntament amb Westinghouse, es van alçar sobre Edison i la seva DC. Per acabar-ho d'adobar, els directius de l'Edison Electric van decidir apartar el seu fundador per la seva obsessió amb el DC i l'Edison Electric va passar a dir-se General Electric.

Us sona d'alguna cosa ara l' AC-DC ?

Anècdotes i Llegendes

La seva increïble visió per a crear coses, el va portar a tenir extranyes visions. Es diu que Nikola Tesla no feia plànols, sinó que ho memoritzava i visualitzava tot. També es diu que només dormia tres hores al dia.

Tenia diverses compulsions obsessives, a més de tenir fòbia als gèrmens. Mantenia una dieta espartana basada en llet i verdures per apoder arribar a ser centenari, i es protegia del fret tapant les escletxes de les portes amb cinta adhesiva. Segons certs rumors, a mesura que envellia es tornava més i més excèntric; a la fi de la seva vida vivia constantment en hotels, dels quals partia (a la recerca d'un altre de nou) quan no podia pagar els compte exorbitants.

Se l'ha relacionat més d'una vegada amb l'explosió ocorreguda a Tunguska (Sibèria). Expliquen alguns dels seus biògrafs que li va dir a un amic que anava a fer una expedició a l'Àrtic i que el saludaria amb una làmpada de llum. El mateix dia, el 30 de juny de 1908, quan anava a dur-se a terme l'esmentat avís, es va produir la misteriosa explosió en aquesta zona de Rússia.

Va proposar il·luminar part del desert del Sàhara perquè els marcians vegessin que la Terra era habitada i tenia éssers intel·ligents. En els seus darrers anys va viure sol, eixut i desconfiat.

Al videojoc Lara Croft Tomb Raider: Legend, la protagonista ha de fer funcionar el sistema de transmissió d'electricitat sense fils ideat per Tesla.

En el capítol de la sèrie House titulat "Elegits per a la glòria" (el segon capítol de la quarta temporada), apareix escrit "Tesla was robbed" (Han robat en Tesla) a la pissarra de l'aula que utilitza per a la selecció dels candidats a fer part del seu nou equip. L'esmentada inscripció es pot veure diverses vegades al llarg de l'episodi.

Font: Wikipedia - Cienciahistorica.com - Xatakaciencia.com


30 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page