top of page
  • REC! Cardedeu

Auguste Piccard: la inspiració per al professor Tornasol


Auguste Piccard (Basilea 28 de gener de 1884 - Lausana 24 de març de 1962). Físic, inventor, mecànic i explorador suís. Llicenciat com enginyer mecànic per l'Escola Politècnica Federal de Zuric. Va ser professor de física el 1920.

Estudià entre altres coses els raigs còsmics, els estrats ionitzats a l'estratosfera i els fons marins, inventà la cabina pressuritzada i el batiscaf, i millorà el disseny dels aeròstats.

Ja en 1926 a bord d'un globus lliure, és un dels primers a comprovar experimentalment la veracitat de la teoria de la relativitat d'Albert Einstein, mesurant la velocitat de la llum amb un interferòmetre registrador d'alta precisió a 4.500 m d'altura.

L'any 1937 Piccard presenta l'invent del batiscaf per a la recerca dels fons marins. El 30 de setembre de 1953 amb el batiscaf (franco-belga) F.N.R.S.3 Auguste Piccard i el seu fill Jacques, arriben a la profunditat de 3.150 m prop de l'illa de Ponça a Itàlia.

El 23 de gener de 1960 amb el batiscaf millorat Trieste i amb pressupost de la marina Nord Americana; el fill de Piccard Jacques i el tinent Don Walsh, arriben al fons de la fossa Challenger Deep de 10.960 m de fondària a l'extrem sud-occidental de la fossa de les Mariannes a l'oceà Pacífic prop de l'illa de Guam.

El professor Silvestre Tornassol (Tryphon Tournesol en francès) és un personatge de ficció de la sèrie de còmics Les aventures de Tintín, creada pel dibuixant belga Hergé. És el típic científic despistat, dur d'orella, inventor d'alguns dels artefactes més famosos en les aventures del reporter Tintín, com ara el submarí en forma de tauró que apareix a El tresor de Rackham el Roig o el coet blanc-i-vermell que apareix en les aventures lunars. En Tornassol sempre treballa en benefici de la humanitat i és per això que s'inventa coses com les píndoles que curen l'alcoholisme fent que l'alcohol tingui un gust horrible per al pacient.

La primera aparició del professor Tornassol va ser en El tresor de Rackham el Roig, després d'una llarga cerca d'Hergé per trobar el perfecte prototipus de científic despistat. Abans hi havia hagut l'egiptòlegFilemó Sicló a Els cigars del faraó o el Professor Alambí a El ceptre d'Ottokar.

El personatge del professor Tornassol està inspirat en el físic suís Auguste Piccard, explorador de l'atmosfera i de les profunditats abissals, i inventor del batiscaf. Malgrat sé suís, feia classes i treballava a Brussel·les, quan el professor Tornassol es va publicar per primera vegada. El professor de ficció comparteix amb el real, Auguste Piccard, les seves ulleres rodones, la seva camisa de coll rodó tipus, coll anglès de principis del segle XX, en l'aspecte físic, comparteixen una calvície amb una gran entrada a la part frontal, i una mata de pèl arrissat rere l'orella

Font i imatges: Wikipedia


26 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page