top of page
  • Foto del escritorAula Repàs Escolar

L'efecte Pigmalió o profecia autocomplerta


Centra el seu principi en què les creences que una persona tingui sobre una altra exerceix influència en el rendiment d'aquesta persona.

D'aquesta si un professor creu que un alumne traurà bones notes, aquest les acaba obtenint, però no sols perquè tingui més capacitat o s'esforci més, sinó perquè el mestre modifica la seva conducta, avaluant de manera subjectiva, premiant excessivament els encerts, donant-li un tracte preferent... També s'anomena profecia autocomplerta.

La història de Pigmalió

Pigmalió (en grec antic Πυγμαλίων) va ser, segons la mitologia grega un rei de Xipre que a més de ser sacerdot, era també un magnífic escultor.

Pigmalió havia buscat una esposa la bellesa de la qual correspongués amb la seva idea de la dona perfecta. A la fi va decidir que no es casaria i dedicaria tot el seu temps i l'amor que sentia dins seu a la creació de les estàtues més boniques.

Així, va realitzar l'estàtua d'una jove, a la qual va anomenar Galatea, tan perfecta i tan bonica que es va enamorar d'ella perdudament. Va somiar que l'estàtua cobrava vida.

Quan va despertar en comptes de l'estàtua es trobava Afrodita, que li va dir "Mereixes la felicitat, una felicitat que tu mateix has plasmat. Aquí tens la reina que has buscat. Estima-la i defensa-la del mal". D'aquesta forma Galatea es va transformar en una dona real. Pigmalió es va casar amb ella i van tenir una filla, anomenada Pafos.

Els estudis de Rosenthal i Jacobson

Durant els anys seixanta Robert Rosenthal i Lenore Jacobson van fer un petit experiment en una escola californiana. Els resultats - publicats el 1968 - indicaven que el desenvolupament intel·lectual dels estudiants resulta en gran mesura una resposta a les expectatives dels seus professors i la forma en què aquestes expectatives es transmeten. En el seu estudi, als professors se'ls va proporcionar informació falsa als professors sobre el potencial d'aprenentatge d'un grup d'estudiants. Els resultats de l'experiment - on els professors eren els conillets d’índies - van concloure que els estudiants que tenien expectatives inflades acabaven tenint millors resultats.

Les implicacions en l'educació

Aquest efecte pot tenir, d'una banda, efectes positius en els alumnes; però, per altra banda, pot ser devastador. La por al fracàs, la falta de confiança o la resignació als mals resultats també pot venir influenciat si l'estudiant està en un entorn on les expectatives alienes són baixes.

Els professionals de l'educació coneixen aquest efecte i d'aquí la importància que no deixin que els prejudicis sobre els alumnes els acabin 'etiquetant'.

Per saber-ne més:

http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-entrevista-patricia-ramirez-loeffler-confianza-uno-mismo-basica/1671518/

http://www.psicopedagogia.com/definicion/efecto%20pigmalion

http://elpais.com/diario/2006/09/17/eps/1158474420_850215.html

http://www.pnlnet.com/profecia-cumplida-efecto-pigmalion-o-rosenthal/

Font:

Wikipèdia i elaboració pròpia.


67 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page