top of page
  • REC! Cardedeu

Max Born. Saps qui és?


Quin lligam tenen en Max Born i l'Olivia Newton-John (sí, l'arxiconeguda actriu de Grease!)? Al final de l'article, us donem la solució!

En Max Born fou un matemàtic i físic guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1954 per la seva recerca en mecànica quàntica.

Va néixer l'11 de desembre de 1882 a la ciutat avui en dia coneguda com Wrocław i situada a Polònia però que en aquells moments formava part de l'Imperi Alemany. Va estudiar matemàtiques i física a les universitats de Breslau, Heidelberg i Zuric, doctorant-se l'any 1906 a la Universitat de Göttingen Professor a les universitats de Berlín, Frankfurt, Göttingen, Cambridge i Edimburg. El 1939 fou admès membre de la Royal Society britànica.

Entre 1915 i 1919 fou professor de física teòrica a la Universitat de Berlín, on conegué i es relacionà amb Albert Einstein.

A partir de 1921 a la Universitat de Göttingen inicià les seves investigacions científiques, al costat del seu assistent Werner Heisenberg ( de qui ja us en vam explicar la seva via a l'article 'I'm the one who knocks...' ) i relacionant-se també amb Wolfgang Pauli.

El 1933 Born abandonà Alemanya per refugiar-se a la Universitat de Cambridge pel seu origen jueu, tot i que ell professava la religió luterana, així com pel seu pacifisme. El 1936 fou nomenat professor de Filosofia Natural a la Universitat d'Edimburg, càrrec que desenvolupà fins al 1953.

El 1954 retornà al seu país i fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, juntament amb Walther Bothe, per la seva recerca en la mecànica quàntica, especialment en l'estudi de la funció de les ones.

Born morí el 5 de gener de 1970 a la ciutat de Göttingen.

Entre les seves frases cèlebres hi trobem:

"Ara estic convençut que la física teòrica és en realitat la filosofia."

RESPOSTA A LA PREGUNTA INICIAL:

En Max Born era l'avi matern de l'Olivia.

Imatge d'Olivia Newton-John de hollywoodlife.com

Imatge de Max Born - Domini públic, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137838


9 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page