- REC! Cardedeu
Trucs per a millorar la teva memòria i concentració
TRUCS PER A MILLORAR LA MEMÒRIA
Mètodes mecànics
Consisteixen en repetir. Prova a repetir sèries de conceptes/paraules/llistes mentre rebotes una pilota contra el terra o una paret, o posa música a les teves repeticions. El fet de combinar la repetició verbal amb altres accions físiques/sensorials ajudaran a 'gravar' el que memoritzes.
Mètodes racionals
Estableix una seqüència o classificació
Utilitza regles mnemotèniques
Repassa freqüentment
Altres mètodes
Aplica la teva imaginació visual - o d'altres sentits - per a recordar el que estudies.
Els mapes conceptuals t'ajudaran també a plasmar els continguts d'una forma gràfica que reforcin la classificació dels conceptes al mateix temps que pots reforçar la memòria visual.
Exagera els conceptes. El fet de recordar objectes de mida insòlita t'ajudarà a recordar-ho molt millor.
Crea una pel·lícula amb els conceptes: posa-hi moviment o imagina't un relat a partir de diferents conceptes. El fet de fer l'associació i donar-hi sentit t'ajudarà a recordar.
Crea combinacions i connexions absurdes. Pensa que allò diferent es recorda millor que no allò comú i corrent.
Grava't en mp3 llegint el contingut que vols memoritzar. Escolta les gravacions mentre fas esport, o viatges en transport públic...
En general, per a RECORDAR pensa en IRA: Impressió, Repetició, Associació.
Per a tenir una impressió profunda i durable ens hem de concentrar.
Els ACRÒSTICS (fer una paraula amb la inicial de cada paraula d'una llista) són un recurs fabulós. Si pots associar una imatge a un acròstic, el nivell de record serà encara millor. Exemple d'acròstic per a la primera línia de la taula periòdica:
Liti - Berili - Bor - Carboni - Nitrogen - Oxigen - Fluor - Neó
Convertirem aquetsa sèrie en ' La BBC no funciona':
Liti > ( La), Berili - Bor - Carboni (BBC) , Nitrogen - Oxigen (No) - Fluor (funcio) Neó (na)
ENTRENA LA TEVA CONCENTRACIÓ!
Estudia en petites dosis. Assigna un temps exclusiu per a cada contingut i concentrat plenament en ell durant aquest temps assignat.
Descansa regularment. Cada hora pots fer 2 pauses de 5 minuts i després de 2 hores d'estudi, descansa breument - 10 minuts màxim- per relaxar la concentració mantinguda.
Canvia de matèria. Combinar matèries ajuda a perllongar la concentració.
Revisa les causes que dificulten la concentració: motivació? falta d'objectius? problemes personals...? Accepta que no sempre podràs estar concentrar 'a tope'.
Les metes i objectius a curt termini ajuden a concentrar-se. Evita les actituds negatives cap a la matèria. Procura no posar-hi emoció a l'estudi. Ho fas i punt.
Assegura't que tens uns bons hàbits de menjar, beguda, postura...i que descanses bé durant la nit. Combina l'estudi amb activitat física.
Segueix una pauta o mètode durant l'estudi. Marca't un horari ben planificat i segueix-lo. Ves marcant les fites aconseguides, et donaran sensació d'avançar i t'ajudaran a centrar-te en noves tasques de la llista.
No tinguis una actitud física relaxada ni estudïis estirat o en posició 'mandrosa'. Pensa que el teu estudi és com un entrenament mental i has d'estar físicament actiu i predisposat.
