top of page
  • REC! Cardedeu

Beatrice Tinsley. Saps qui és?


L’astrònoma de les galàxies.

Beatrice Muriel Hill va néixer el 1941 a Chester - Anglaterra - i va heretar dels seus pares la passió per la música i la literatura, arribant a convertir-se ella mateixa en una selecta violinista. En mig de la II Guerra Mundial, la família fa emigrar a Nova Zelanda on va viure fins el seu matrimoni. Com era costum a l'època, va anar a una escola per a dones i ben aviat es va fer evident la seva brillantor intel·lectual. A mig curs ja se la va promocionar a un nivell superior i als 14 anys ja havia decidit convertir-se en astrofísica i va demanar que li deixessin diversos llibres de física a les seves professores. Beetle - tal com era coneguda entre les seves amistats - es va graduar al cap de dos anys i no va perdre mai l'afició pel ball, la música , l'equitació i la literatura.

Després d'entrar a la Universitat de Canterbury, el 1961 va obtenir el seu BSC i es va casar amb Brian Tinsley, que també estava fent el seu doctorat en aquesta universitat.

En acabar el seu Màster en Ciències, la parella es va traslladar a Dallas. Va ser allà on es va doctorar i va desenvolupar la seva tesi de l'Evolució de les Galàxies i la seva Significació per la Cosmologia, que es va publicar el 1967 i va representar un dels millors avenços astronòmics de l'època. Beatrice va combinar la seva tasca de recerca amb conferències i treballs com professora visitant a institucions com l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, el Lick Observatory o la Universitat de Maryland. El 1978 va ser la primera dona com a professora d'astronomia a la University de Yale.

Malauradament, el reconeixement de la comunitat científica contrarestava amb la seva complicada situació familiar i laboral. La cura dels seus dos fills adoptats, la falta de recursos econòmics, i el conflicte entre la família i la ciència va acabar amb el seu matrimoni. Després d'uns anys floreixents de recerca i reconeixements, a finals de febrer del 1978 se li va diagnosticar un melanoma a la cama, amb escasses possibilitats de supervivència. Ni les intervencions quirúrgiques ni la radioteràpia el van poder eliminar. La Beatrice va morir el 23 de març de 1981.

Font: Viquipèdia i Culturacientífica.com


5 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page