top of page
  • REC! Cardedeu

John Forbes Nash. Saps qui és?


Així pel nom, segur que no saps qui és... però molt possiblement hagis sentit parlar de la pel·lícula "Una ment meravellosa" ("A beautiful mind") que va ser guardonada amb quatre premis Òscar. Ara sí?

John Forbes Nash Jr. fou un matemàtic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1994.

Nascut el 1928, de ben petit va demostrar ja la seva extraordinària capacitat intel·lectual tot i les seves dificultats per relacionar-se amb els altres. Als catorze anys va començar a mostrar interès per les matemàtiques i la química. El juny de 1945, gràcies a una beca, va iniciar els seus estudis d'enginyeria química a l'actual Universitat Carnegie Mellon. No obstant això va començar a destacar en matemàtiques i el seu professor el va convèncer perquè se n'especialitzés. Després de graduar-se el 1948 va acceptar una beca de la Universitat de Princeton per realitzar els seus estudis de doctorat en matemàtiques l'any 1950. A partir de la dècada del 1950 va començar a treballar per a la RAND Corporation, una institució de les forces aèries dedicada a la investigació estratègica.

L'any 1958, un any després de casar-se, li fou diagnosticada una esquizofrènia. El 1959 va ser internat per primera vegada a conseqüència de la malaltia, els anys següents fou hospitalitzat en diverses ocasions per períodes de cinc a vuit mesos en centres psiquiàtrics de Nova Jersey.

Va ser professor de matemàtiques a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i ho va ser de la Universitat de Princeton on es relacionà amb professors com Albert Einstein o John Von Neumann, cosa que va fer augmentar les seves ànsies per destacar, per superar-se a si mateix i als altres, i per obtenir així el reconeixement. Va inventar un joc matemàticament perfecte, en el qual es basa l'actual Hex.

La seva tesi doctoral, de 28 pàgines, de 1950 tractà sobre els jocs no-cooperatius, i conté la definició i propietats del que més tard s'anomenaria "l'equilibri de Nash", que va tenir un immediat reconeixement entre tots els especialistes. Les seves teories han influït en les negociacions comercials globals, en els avanços en biologia evolutiva, o en les relacions laborals nacionals.

L'any 1994 fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia, juntament amb John Harsanyi i Reinhard Selten, «per la seva anàlisi pionera d'equilibris en la teoria de jocs no-cooperatius».

Dins de la seva obra en matemàtiques també inclouen treballs pioners en la geometria algebraica real i en equacions diferencials.

El 2011, l'Agència de Seguretat Nacional va desclassificar cartes escrites per Nash el 1950, que mostren que Nash havia anticipat molts conceptes de la criptografia moderna, basades en el càlcul.

El 23 de maig de 2015, Nash i la seva esposa Alicia van morir en un accident de trànsit en una autopista de Nova Jersey. El taxi que els portava va rebre un cop d'un altre vehicle i del cop tots dos van sortir del taxi, perquè no portaven el cinturó de seguretat.

9 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page