top of page
  • Foto del escritorAula Repàs Escolar

Linus Pauling, saps qui és?


Linus Carl Pauling ( Portland, Oregon, EUA, 1901 - Big Sur, California, EUA, 1994 ) fou un físic i químic nord-americà guardonat l'any 1954 amb el Premi Nobel de Química esdevenint el químic més influent del segle XX, i un dels científics més importants de tots els temps.

L'any 1962 fou guardonat amb el Premi Nobel de la Pau, convertint-se en la segona persona, després de Marie Curie, en aconseguir dos Premis Nobel en dues categories diferents.

Recerca científica

Inicià la seva recerca científica a la dècada del 1930 esdevenint un dels primers científics en aplicar els principis de la mecànica quàntica per a donar explicació als fenòmens de difracció dels raigs X .

Va identificar la presència d'orbitals híbrids en la coordinació d'ions o grups d'ions en disposició definida al voltant d'un ió central. Va introduir el concepte empíric d'electronegativitat, com a mesura del poder d'atracció dels electrons involucrats en un enllaç de caràcter covalent per part d'un àtom.

El 1954 fou guardonat amb el Premi Nobel de Química per les seves investigacions sobre la naturalesa de l'enllaç químic.

A partir de la dècada del 1960 va advocar pel consum de dosis massives de vitamina C, quelcom que avui dia es considera fora de l'ortodòxia mèdica.

Activisme social

Pauling havia estat pràcticament apolític fins a la Segona Guerra Mundial, però aquesta terrible guerra el va fer canviar d'idea i es va convertir en un activista de la pau. El 1946 va inscriure's en el Comitè d'Emergència de Científics Atòmics, presidit per Albert Einstein, i que tenia la missió d'advertir a la població dels perills del desenvolupament d'armes nuclears.

El seu activisme polític va incitar al Departament d'Estat a negar-li el passaport l'any 1952 quan fou convidat en una conferència científica a Londres. El seu passaport li fou retornat l'any 1954, just dies abans de la cerimònia a Estocolm on va rebre el seu primer Premi Nobel. L'any 1958 Pauling i la seva esposa van presentar davant les Nacions Unides una petició signada per més d'11.000 científics on demanaven la parada total de les proves nuclears.

9 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page